Recept na Svätého Valentína.

Daniel s hruškou a omáčkou z červeného vína

Dnes, 14. februára je Deň Sv. Valentína, sviatok zaľúbených, zamilovaných. Názory na tento deň sa rôznia, niekto má tento sviatok rád, niekto tvrdí, že to je prežitok, ktorý k nám prišiel zo západu. Súhlasím síce, že aj ten komerčný obraz je presrdiečkovaný a precukrovaný, ale prečo by sme si v tento deň nedali o niečo viac najavo, že sa ľúbime, že sa máme radi? Dá sa povedať, že väčšina sveta tento deň slávi darovaním kvetov, pohľadníc a sladkostí, nehovoriac o trávení času s blízkymi a romantických večeroch s výborným jedlom a vínom.

A legenda o svätom Valentínovi je pritom romantická i smutná. A viete prečo je sviatok pomenovaný po ňom? Údajne v 3 st. v Ríme, za vlády cisára Claudia II. sa tento rozhodol, že slobodní muži budú lepšími vojakmi, a tak zakázal sobáše mladých mužov, aby boli sústredení na svoje poslanie a nie rozptyľovaní manželskými zväzkami. Mladý kňaz Valentín však zákon vnímal ako nespravodlivý,  vzoprel sa cisárskemu dekrétu a tajne sobášil mladých milencov. Keď sa to Claudius dozvedel, nechal ho zatknúť a odsúdil ho na smrť. Valentín sa vraj zaľúbil do dcéry žalárnika, ktorá ho navštívila vo väzení. Predtým, ako bol popravený, 14. februára 270 n.l. údajne dievčaťu poslal list podpísaný „od Tvojho Valentína“, spojenie, ktoré pretrvalo tisícročia. O 200 rokov neskôr, pravdepodobne roku 496 n. l. pápež Gelasius ustanovil 14. február ako sviatok svätého Valentína, aby si uctil jeho pamiatku. Informácie o tom, či bol mladým kňazom, či biskupom v Terni sa rôznia.

san-valentino-vetratajpg
Zdroj: www.italyheritage.com

História nám, v roku 1537 bol 14. február oficiálne označený za deň svätého Valentína anglickým kráľom Henrichom VII.

A prečo kvety? Po celé stáročia kvety symbolizovali plodnosť, lásku, manželstvo a romantiku, ale romantická história obdarovania na svätého Valentína kvetmi pochádza zo staromódneho zvyku posielať kvetinové kytice v 18. - 19. storočí.


Fialkyjpg

Nuž a tipom na romantickú večeru je dnes krkovička z daniela, pošírovaná hruška a omáčka z červeného vína.

Tento recept som pripravovala pre blog Divočina na talíři/na tanieri, ktorého súčasťou som už nejaký ten rôčik. Jedlo som varila pre môjho milovaného manžela. Čo budem pripravovať na dnešnú večeru, to je ešte v štádiu vymýšľania. Ale určite sa s vami o ďalší z mojich receptov rada podelím.

Pošírovaná hruška: pripravujem deň vopred. Hrušky jemne olúpeme, stopku ponecháme, vyberieme jaderník a vložíme do kastróla, zalejeme červeným vínom, pridáme asi 150g cukru, kôru a šťavu z 1 citróna, kôru a šťavu z 1 pomaranča, celú škoricu, hrebíček, čierne korenie, muškátový oriešok, badián a čili papričku. Privedieme pomaly do varu a na slabom ohni ponecháme jemne variť asi 15 minút. Po vychladnutí odložíme do chladničky na 24 hodín. Na druhý deň prihrejeme, hrušky vyberieme, udržiavame teplé a precedenú šťavu varíme, kým nemá sirupovú konzistenciu, pozor, nevariť veľmi dlho, chladnutím z nej potom vznikne hustý rôsol.

Príprava mäsa: môžeme použiť aj iný kus mäsa z daniela, v našom prípade som mäso jemne nasolila, pokorenila, pár kvapiek olivového oleja, 1 bobkový list, celé čierne korenie a pár bobuliek jalovca, všetko spolu zavákuovať. Varila som metódou sous-vide na 51,5°C 3 hodiny. Mäso vyberieme z vákua, jemne osušíme papierovou utierkou a na rozpálenom tepan grile (st. 6) a olivovom oleji opečieme asi 2 minúty z každej strany. Môžeme vložiť do jánskej misy a zakryté necháme pár minút oddýchnuť. Nakrájame na kúsky, ak je to potrebné a servírujeme s horúcou hruškou poliatou omáčkou z červeného vína. Tip: mäso môžete mať predvarené vopred aj 2-3 dni a v takom prípade ho skladujeme v pôvodnom vákuu v chladničke. Po uvarení ho však šokovo schladíme a až potom odložíme do chladničky.

Voilá! Bon appétit! Dobrú chuť so Svetovou poľovníckou knihou CIC a  Divočinou na tanieri Vám praje Soňa Chovanová Supeková @sonyacherishgriffon a oslávte tento sviatok s láskou a porozumením!

Valentinska_hruska_danieljpg