Poľovnícke slávnosti v maďarskom Tiszacsege

Poľovníctvo má v mnohých kultúrach dlhú históriu a je spojené s rôznymi tradíciami a slávnosťami. Jednou z nich je aj poľovnícka slávnosť, ktorá sa koná pravidelne v maďarskom mestečku Tiszacsege na brehu rieky Tisa.
Poľovnícke slávnosti sú často sprevádzané rôznymi aktivitami, ktoré odrážajú kultúru a tradície poľovníctva. Môže to byť napríklad strelecká súťaž, výstava trofejí alebo kulinárska súťaž, kde sa prezentujú rôzne recepty na prípravu diviny. Divina je základnou ingredienciou poľovníckej kuchyne. Má jedinečnú, výraznú chuť, ktorá sa líši od chuti iných mias. príprava diviny vyžaduje určité vedomosti a skúsenosti, ale vo svojej podstate ju môžeme upravovať podobne ako ostatné druhy mäsa.
1jpg

Tento poľovnícky deň bol významným pre naše maďarské priateľky. Poľovnícky klub Diana z Maďarska oslavoval 20. výročie svojho vzniku. Stretli sme tu naše milé priateľky, s ktorými udržujeme družbu od roku 2010, teda od vzniku Klubu slovenských poľovníčok. Dámy nám pripravili krásny program a pozvanie prijali aj naše priateľky s Bulharska, Slovinska a Srbska. Kulinárska súťaž bola jedným zo zaujímavých bodov programu týchto letných poľovníckych slávností. Účastníci súťaže predkladali svoje hotové jedlá a súťažili v troch kategóriách: kotlíkové špeciality, divina a rôzne jedlá. Súťažiace družstvá sa snažili vylepšiť svoje recepty na prípravu diviny, pričom bolo dôležité vyniknúť originalitou, chutnosťou a prezentáciou jedla. Hodnotiť môže odborná porota, ale nezaobíde sa to bez ochutnávky a hodnotenia samotných účastníkov slávnosti. Kulinárska súťaž tak prispieva k šíreniu poľovníckej kultúry a zároveň umožňuje účastníkom porovnať a vylepšiť svoje kulinárske schopnosti.2jpg

Mala som tú česť byť predsedníčkou poroty a veru poviem Vám, prechutnať 39 jedál bol heroický výkon.

8jpg

PolsterGabriella-2851jpg

Víťaz v kategórii divina získal aj moju knihu v angličtine. Jeho jelenie barbecue s batatovými dukátmi, drezingami a šalátmi bolo harmóniou chuti! Bol to môj favorit na celkového víťaza.

Avšak musím povedať, že všetky družstvá sa prezentovali nielen chutnými špecialitami, ale aj výstavkami trofejí, aranžmánmi a stolovaním.

Teším sa, že sa opäť niekedy do Tiszacsege vrátim. A ak náhodou pôjdete okolo, je tam krásne a v rybárskej čárde varia fantastické halászlé!
PolsterGabriella-2599jpg

PolsterGabriella-2669jpg

Maďarské Diany oslávili 20 rokov.

5jpg

Súťažiaci priniesli jedlá buď v rovnakých krabiciach alebo takto parádne naservírované. Tieto kačacie divé prsia boli mňam.

PolsterGabriella-2848jpg

(zľava) Víťazka kategórie kotlíkové jedlá, ja (Soňa) a prezidentka maďarských Dián Betrix Bán.

Foto: Soňa Chovanová Supeková, Radka Pavlíková a Gabi Polster