Môj prvý príspevok na blogu - Prečo táto kniha?

Milí priaznivci poľovníckej gastronómie, fajnšmekri a kulinári!

Tento môj prvý blog som už raz napísala, priamo na stránku, ale, čo sa stalo? Zmizol! Niečo medzi nebom a zemou, alebo lepšie povedané, medzi mnou, mojou stránkou a internetom. Tak snáď sa to podarí a ja sa budem prihovárať s mojimi príspevkami a skúsenosťami či nápadmi častejšie. Takže odpoveď na otázku, prečo táto kniha? Veľmi jednoduché odpovedať, ale o to zložitejšie dosiahnuť cieľ. V roku 2018 sme spolu s priateľkami poľovníčkami z Fínska a Estónska publikovali maličkú knižočku 30 receptov troch národností v angličtine. Ani jej zrod nebol jednoduchý, ale v rámci projektu LEADER pod názvom Woman the Hunter sme zvládli zostavovanie receptov z diviny a miestnych surovín a taktiež aj elektronické vydanie. Zdalo sa mi málo mať knižočku len online, tak som dala tlačiť limitovanú edíciu v špirálovej väzbe. Podľa odoziev mala kuchárska knižočka úspech, volám ju knižočka. Nemôžem inak, keď už uzrela svetlo sveta Svetová poľovnícka kuchárska kniha CIC. Tak ma táto práca nadchla, že som rozmýšľala, ako ďalej. Na jeseň 2018 som oslovila počas zasadnutia rady CIC jednotlivé členské krajiny, či boli ochotné nájsť poľovníkov, ktorí sa podelia o recepty do trojchodového menu a zašlú nám ich v angličtine a ideálne s fotografiami. Osloviť je jedna vec, navrhnúť šablónu, sprievodný list, písať atď., ale niečo späť aj získať je vec druhá. To je to zložitejšie! Najviac sa pre túto myšlienku nadchla pani Underberg z Nemecka, v minulosti aktívna funkcionárka v CIC, zanietená poľovníčka i kuchárka! Poslala mi recepty asi týždeň po oslovení. Síce v jednoduchej forme, bez fotografií, ale boli. Postupne veľmi pomalým tempom pribúdali ďalšie krajiny. Ale stále málo, stále nepostačujúca kvalita, bez fotografií... A potom prišla pandémia a to už bol problém ako vyšitý. Boli sme radi, že sme zdraví, že sme tu, kto by sa mi staral o recepty! Pochopiteľné! Tak som sa do toho zahryzla opäť, oslovila síce po x-týkrát národné delegácie, a keď som niekde nedostala odpoveď aspoň vo forme prísľubu, tak som šla cestou mojich osobných kontaktov. Veľmi mi pomohol vtedajší zástupca riaditeľa Kancelárie CIC, Mark Ryan. Rodený Ír, vyrástol v Luxembursku, pôsobil vo viacerých krajinách, niekoľko rokov na Novom Zélande. Mimochodom, tam je opäť. A Mark písal, dával kontakty, pomáhal ako sa dalo. Postupne, keď sme mali okolo 40 krajín skoro kompletných, zapojili sme grafika, jazykového korektora a kniha sa začala ukazovať v draftovej podobe. Mne sa zdalo ale stále málo a tu je výsledok.

207 receptov zo 40 druhov rôznej diviny zo 65 krajín sveta (3 z nich majú zastúpených viac regiónov)!!!
V decembri 2021 vyšla kniha v Budapešti v anglickom jazyku, je možné ju kúpiť na stránke CIC www.cic-wildlife.org. A príbeh slovenskej verzie môžete vidieť už na tejto stránke. Ďakujem všetkým, ktorí si knihu objednali a teším sa na recenzie i skúsenosti s receptami!

Nech sa Vám dobre varí a nech Vám divina stále chutí! Veď je to zdravá, bio potravina!

Soňa Chovanová Supeková

Cookbookjpg

Upravena_foto_na_blogjpg