3 v 1 alebo ako využiť mäso z bažanta
Sezóna
bažantích poľovačiek v uznaných bažantniciach je v plnom prúde a od
zajtra môžeme loviť kohúta bažanta poľovného aj vo voľnej prírode. Toto obdobie
mám veľmi rada. Príroda hrá krásnymi farbami jesene, ale ešte býva aj príjemne
teplo a pokiaľ nie je sychravé počasie, vieme si užiť príjemné poľovačkové
stretnutia s priateľmi či najbližšími. Téma, čo varíte z bažantieho mäsa
je často predmetom popoľovačkových diskusií.
Polievka,
vývar z bažanta je asi najčastejšie spomínaná a ešte sa veľa
spomínajú vyprážané bažantie prsia alebo bažantí perkelt, paprikáš na viacero
spôsobov. Vo Svetovej poľovníckej kuchárskej knihe nájdete viacero receptov na
rôzne jedlá z bažantieho mäsa. Aký kraj, taký mrav a taká veru
kuchyňa. Spočítala som ich, presne 15. Ale, ak zapojíme fantáziu, ešte k nim
môžeme pripočítať väčšinu receptov, ktoré sú pripravované z iných vtákov,
ako prepelice, tetrovy, holuby, perličky a pod. To je už záber širší a pestrejší.
U nás je bažantí vývar asi najobľúbenejšou rodinnou polievkou, v ktorej
striedam kombinácie zeleniny a cestovín. Či už od niťoviek, slížikov, cez
krupicové halušky až po rôzne druhy doma pripravených krutónov. Ale na polievku
nepotrebujeme celého bažanta.
A tak môžete vyrezať prsia a nakrájať ich na Goujons od skvelého Jacka Knotta (recept z Veľkej Británie a pôvodne z tetrova), vykostiť stehná a orezať čo sa dá a použiť na Chrumkavý bažantí koláč, rovnako od Jacka. Koráb, ktorý nám zostane po vykostení postačuje na výborný bažantí vývar a zeleninu môžete pridávať podľa Vašich chuťových preferencií.
Nepreháňam, 3 v 1 znamená z jedného bažanta navariť teplé predjedlo, polievku a hlavné jedlo pre dvoch a trošku inak. Niekomu sa mäso z bažanta môže zdať suché, ale záleží na tom, ako ho pripravíte. Chcete vedieť ako sa to dá? Návod na využitie je tu a skvelé recepty aj s kuchárskymi grifmi nájdete v knihe! S malými úpravami a troškou fantázie budú Vaše jedlá vyzerať a určite chutiť ako náš včerajší nedeľný obed.
Dobrú chuť Vám praje Soňa!